"It is not the years in your life that matter, it is the life in your years." Abraham Lincoln

duminică, 10 aprilie 2011

De ce avangardism?

In ultima vreme la scoala, la orele de romana, s-au intamplat fenomene ciudate. Profesoara de romana deschide cartea, citeste primul vers dintr-o poezie dupa care face o pauza...frumos vers...apoi continua. Elevii asculta cu interes pentru prima data in cateva saptamani. La un moment dat profesoara scoate sunete ciudate, foloseste cuvinte si mai ciudate, iar elevii izbucnesc in ras. Doamna profesoara zambeste subtil, dar continua sa citeasca poezia in timp ce elevii uita si unde sunt, atat de captivati sunt de poezie. La final se lasa o liniste de mormant care dupa cateva secunde este intrerupat de un glas confuz..."Ce?"
Aceasta, dragii mei, a fost lectura unei poezii avangardiste; nu-i asa ca termenul suna frumos? O, este un termen ce cere snobism si eleganta si cu toate acestea poeziile nu cer NIMIC. Incercarea de a gasi vreun rost sau inteles in aceste tipuri de poezii, va marturisesc, mi-a omorat cativa ani din viata. Nu pot intelege de ce ni s-ar cere asa ceva pentru examenul oral la romana. Singurul scop al acestor poezii este de a ne arata modul in care NU trebuie scrisa o poezie. Dragi autori ale acestor poezii daca vreti sa faceti o revolutie nu incercati sa inlocuiti lipsa valorii cu o tragedie, deoarece singurul lucru pe care l-ati realizat a fost sa omorati frumosul si bunul gust. Am sa va las drept exemplu o poezie "superba" care i-ar taia rasuflarea si lui Eminescu. Poezia se numeste "Manifest" si a fost scrisa de Sasa Pana.

“cetitor, deparaziteaza-ti creierul!”

strigat de timpan
avion
t.f.f.-radio
televiziune
75 h.p
marinetti
breton
vinea
tzara
ribemont-dessaignes
arghezi
brâncusi
theo van doesburg
uraaaa uraaaaaa uraaaaaaaa



arde maculatura bibliotecilor
a.et p. Chr. n.
123456789000.000.000.000.000. kg.
sau îngrasa sobolanii
scribi
aptibilduri
sterilitate
amanita muscaria
eftimihalachisme
brontozauri
Huooooooooooooooo

Combina verb
abcdefghijklmnopqrstuvwxyz
= arta ritm viteza neprevazut granit

guttenberg reînvii "



Asa-i ca sunteti fara grai? Ca urmare a acestor ore frumoase de literatura avangardista eu si cu colega mea Dana am decis sa scriem poezii (vedeti, poeziile acestea inspira lumea). Iata ce a iesit:


"indata ma voi duce in pat sa ma culc
de mana ma tine fereastra murdara
se aude vantul suierand afara si curtea e plina de glod
pietre bum tigara! vantu bate si gainile mor
mananc un carnat afara
il ung cu mustar si e bun
miauna pisica in pat si ragaie
eins zwei polizei
lampa lumineaza scheletu plin de praf si televizoru vorbeste tare"


Si niste fragmente din opere in devenire:


"de pe scaun nu ma dau
 mistic sa traiesc eu vreau"


"Stai !
 Nu te mai uita asa ca trece masina peste tine, iubito!
 Ai vazut trabantu ce farmec avea? 
Nu visa, n-are frane"


Acum va voi lasa pe voi sa descifrati mesajul ascuns in negura cuvintelor. Succes! You need it!

O analiza a poporului roman

Am fost ieri la o conferinta sustinuta de domnul Dan Puric. Titlul era "Despre Martiri". Va asteptati probabil ca aceasta conferinta sa fi dezbatut probleme care tin strict de religie si de suflet; eu una recunosc ca nu ma asteptam la altceva. Ei, uite ca nu a fost asa. Desi subiectul a atins si unele aspecte din religie, domnul Puric ne-a facut o frumoasa analiza a poporului roman de la daci si pana la noi. Se pare ca in valtoarea ce ne-a cuprins o data cu dorinta noastra de a ne alinia cu Europa am uitat cine suntem cu adevarat. Recunosc ca nu sunt eu o fana foarte mare a Romaniei si nici mare patrioata nu-s, dar ascultandu-l astazi pe Dan Puric am realizat ca poate nu e totul atat de negru si de pierdut cum mi se parea mie. Momentele rare in care m-am simtit mandra ca sunt romanca, din trecut, s-au rarit si mai mult in prezent, insa cum sa nu se intample asta atunci cand tot ceea ce auzim atat in jurul nostru, cat si in mass-media e numai de rau. Am invatat sa vedem numai partea goala a paharului si astfel ne-am pierdut valori si calitati care au fost ale noastre inca de la formarea poporului. Domnul Puric a pus pe tava in fata noastra cele mai frumoase averi ale acestui popor: modestia, pudoarea, omenia, umorul, bunatatea, curajul si forta extraordinara care a avut-o acest popor, trecut prin foc si sabie de sute de ori, de a reusi sa dainuiasca pe aceste plaiuri mioritice si dincolo de ele. Acum imi dau seama ca poate multe alte popoare, trecand prin ce am trecut noi, fara o clipa de pace, ar fi disparut de mult in paginile prafuite ale istoriei. Si incepi sa te gandesti ca poate nu om fi noi chiar asa de rai daca inca mai exista oameni care pot vorbi atata de frumos despre poporul nostru desi traim in vremurile acestea negre. Sa va spun sincer, mi se pare foarte greu sa te lupti cu morile de vant atunci cand esti singur, iar generatia de acum nu mai are nici dorinta si nici curajul necesar pentru a-si asuma riscul de a incerca sa mai schimbe ceva. Insa eu consider ca un lucru il poate face si acela e de a pregati generatiile ce urmeaza si de a le arata partea plina a paharului pentru ca ele sa poate readuce la viata demnitatea romaneasca.

Just some guidelines

"De ce sa repeti vechile greseli cand exista multe altele noi pe care sa le faci?" Bertrand Russel

"Timpul este prea lent pentru cei care asteapta,
prea iute pentru cei care se tem,
prea lung pentru cei care se plang,
prea scurt pentru cei care sarbatoresc,
Dar pentru cei ce iubesc, timpul este o eternitate."  William Shakespeare

"Viata poate fi inteleasa doar privind in urma; dar poate fi traita doar privind inainte." Soren Kierkegaard

"Nu poti sa inveti ceva pe cineva, poti doar sa-l ajuti sa gaseasca raspunsul in el insusi." Galileo Galilei

"Daca as fi din nou tanar, as face aceleasi greseli numai ca le-as face mai devreme." Tallulah Bankhead

"Nu conteaza cat traiesti, important este sa traiesti o clipa pentru care merita sa mori."

"Multi pierd micile bucurii asteptand marea fericire." Pearl S. Buck

"Niciodata sa nu mergi pe un drum batatorit, caci el te conduce doar acolo unde au fost si ceilalti." Graham Bell